Omgeving

Eerbeek is gelegen aan de rand van het Veluws massief. De Veluwe leent zich bij uitstek voor ontspanning en avontuur. U kunt er heerlijk wandelen, fietsen maar bijvoorbeeld ook kanoën op het kanaal.

Eerbeek is de grootste kern van de Nederlandse gemeente Brummen in de provincie Gelderland. 

Al in 1046 wordt de naam Eerbeek genoemd, al was het toen nog als Erbeke. Dit was oorspronkelijk de naam van de beek die nu de Eerbeekse Beek heet. De betekenis is niet helemaal duidelijk. Waarschijnljk komt "er" van "erd", wat iets betekent als aarde, klei, leem of bouwgrond. "Beke" is hetzelfde woord als het moderne beek. Later is de naam voor de beek de naam van het dorp geworden.Papierindustrie

Eerbeek heeft vooral bekendheid gekregen door de papierindustrie. In de 17e eeuw werden papiermolens gebouwd, ten behoeve van de kloosters in Arnhem die behoefte hadden aan papier voor hun leerlingen. De geschiedenis van de Eerbeekse papierindustrie gaat terug naar 1650. In dat jaar introduceerde Vicent Schoonheim het ambacht van papierschepper. Het schone water van vooral de Eerbeekse beek was hierbij van belang. Tegenwoordig zijn te Eerbeek diverse papier- en kartonverwerkingsbedrijven gevestigd. 

Papierfabriek De Middelste Molen

Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense molenbeek produceert al sinds 1622 papier. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog bewaard is gebleven. De molen is te bezichtigen en heeft de mogelijkheid tot het volgen van workshops. De Middelste Molen is op wandel of fietsafstand van Grand Café De Korenmolen. Kijk voor  bezoekerinformatie op de site van de Middelste Molen.  

  

    

 

 Stoomtrein

In de maanden mei tot en met oktober is er regelmatig de gelegenheid een ritje met de stoomtrein maken. U kunt bijvoorbeeld de Veluwe bekijken vanuit de stoomtrein van de VSM, nostalgisch reizend van Apeldoorn naar Dieren. Daar stapt u over van spoor op water en vaart u van Dieren over de kronkelende IJssel naar de historische stad Zutphen, zeker een bezoek waard. Het prachtige “rondje” wordt compleet met de NS-boemeltrein van Zutphen naar Apeldoorn. Kijk op de site van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij voor de dienstregeling en de mogelijkheden. Vanaf Grand Café De Korenmolen is het maar een kleine wandeling naar het station.